LA RECTA NUMÈRICA: GELATS PLENS DE GUSTOS
L’ordre dels nombres en la recta numèrica és una de les capacitats que es despleguen en l’etapa de cicle inicial. Donat un nombre... saber quins nombres estan per sota (designen valors més petits) i per sobre (designen valors més alts) de forma lineal i ordenada, serà un recurs pels infants per al seu càlcul mental, per a crear i desxifrar patrons numèrics...
Aquest material conté els cons de galeta de 6 gelats amb una bola de gelat identificada amb el nombre 1, i tot del boles de gelat, de diferents gustos, on hi ha representat del 2-99.
Cada jugador agafa un con de galeta i es disposa a trobar 4 boles de gelat més que al col·locades una sobre l’altre respectin l’ordre, no necessàriament consecutiu, en la recta numèrica.(Ex: 1, 5,32,65,87). Quan el jugador troba la quarta bola de gelat que necessita acaba el joc.
Com s’aconsegueixen les boles de gelat? Es posen totes cap per avall i a l’atzar cada infant, respectant l’ordre dels torns, en descobreix una i comprova si és una bona bola per a ell, i se la queda, o si no li interessa, i la torna a deixar sobre la taula cap per avall. (Ex: un infant té col·locades sobre el seu con 1,45 i destapa una bola un 32 escrit... no la podrà fer servir ja que la darrera bola que aquest va triar té un valor superior. Si troba un 53 la podrà agafar i col·locar sobre de la bola 45 i ja en tindrà tres!)

Un altra forma de joc és que tots el jugadors agafen una bola de gelat amb un número i el posen sobre el seu con de galeta. Seguidament una mà innocent gira una bola qualsevol. El jugador que té sobre el seu con el número més proper al girat es quedarà la bola!!!
Aquesta nova variant del joc comporta la vivència de la resta com a quant en falten per arribar a....
Aquesta mateixa proposta de joc es pot adaptar al treball amb nombres negatius, fraccions i decimals amb modificant els valors de les boles.
   


Aquest material ha estat elaborat i compartit per l’Anna Salom i la Sílvia Miguel dues mares compromeses amb l’acompanyament matemàtic dels seus fills. Moltes gràcies!!!

Si voleu comprar una versió semblant teniu el foc “mucho cucurucho” de la casa Lúdilo
 Resultado de imagen de mucho cucurucho