EL JOC DEL TERMÒMETRE


El joc presenta una bona ocasió per contextualitzar els nombres negatius i positius mitjançant un instrument de vida quotidiana molt proper als infants.  Així com els nombres enters positius són presents i acompanyen un gran nombre de vivències  diàries, els negatius, passen més desapercebuts… Aquest joc ens permet jugar amb ambdós tipus d’enters en un context fictici i divertit, provocat pel  joc,  i amb gran significativitat pels infants.

El termòmetre permet presentar els nombres enters en forma de recta numèrica oferint el mateix protagonisme als positius que als negatius.

Els infants a través del càlcul (sumes i restes) d’ambdós enters es podran desplaçar pel termòmetre a la cerca de les diferents temperatures.
 

Exemple: En Pere està a la casella de temperatura +5 i vol anar a caçar la temperatura de la fitxa -7. Té al seu rebost: 3 paquets de tres boles de neu, 2 paquets de dues boles de neu, 2 farcells de tres troncs i  1 farcell d'un tronc. Decideix moure's i fa servir els 3 paquets de tres boles de neu i els 2 paquets de dues boles de neu anant a parar a la casella -8; seguidament crema 1 farcell d’un tronc i arriba exacte a la temperatura -7.

Es podria acompanyar cada moviment amb la representació sobre el paper de les operacions emprades; en aquest cas: +5-13= -8, -8+1=-7Joc inventat i creat una freda tarda d’hivern per Mireia Sala i Cai Selvas. 


Si desitgeu un joc del termòmetre podeu contactar-nos a:
paperinaen@gmail.com